Το λινό ύφασμα και η ιστορία του

Το λινό ύφασμα και η ιστορία του
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΝΟ ΥΦΑΣΜΑ; 
Το λινάρι καλλιεργείται για τις κλωστικές ίνες του από τις οποίες κατασκευάζονται λινά νήματα και υφάσματα. Το λινάρι είναι φυτό και έχει δυο κύριες ποικιλίες.
Η πρώτη ποικιλία που είναι και αυτή που μας ενδιαφέρει καλλιεργείται για τις ίνες της και λέγεται κλωστική. Ενώ η δεύτερη ποικιλία καλλιεργείται για τους σπόρους της από όπου και βγαίνει το λινέλαιο. Το ύψος του φυτού που χρησιμοποιείται για την κλωστοϋφαντουργία αγγίζει το ενάμισυ μέτρο.
Τα υφάσματα που παράγονται από το λινάρι είναι τα γνωστά λινά υφάσματα, εξαιρετικής ποιότητας. Οι ίνες του λιναριού έχουν μικρή ελαστικότητα και σκληρή υφή και αυτή είναι και η αιτία που τα λινά υφάσματα τσαλακώνονται εύκολα και το σιδέρωμα τους είναι πολύ δύσκολο. Με ειδικές επεξεργασίες όμως το πρόβλημα αυτό ελαττώνεται.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Τα λινά υφάσματα είναι ένα από τα παλαιότερα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στον κόσμο. Είναι δροσερά στην αφή, λεία και μαλακά με επαναλαμβανόμενο πλύσιμο.
Η προέλευση των λινών υφασμάτων είναι από την Ασία. Έχουν βρεθεί δείγματα λινών υφασμάτων σε ανασκαφές σε άριστη κατάσταση και χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή. Στην Αίγυπτο το 3400 π.Χ. κατασκεύαζαν υφάσματα και ρούχα από λινάρι. Στις πυραμίδες μερικές από τις μούμιες ήταν τυλιγμένες με λεπτές λωρίδες από λινό ύφασμα επειδή συμβόλιζε το φως και την καθαρότητα καθώς και τον πλούτο. Τα λινά ήταν τόσο πολύτιμα στην αρχαία Αίγυπτο που χρησιμοποιήθηκαν ως νόμισμα σε ορισμένες περιπτώσεις. Από την Αίγυπτο το λινάρι διαδόθηκε στις άλλες χώρες της Μεσογείου και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στην Αγία γραφή επίσης γίνεται αναφορά στα λινά υφάσματα. Τα περισσότερα ενδύματα των Εβραίων ήταν είτε μάλλινα είτε λινά. Οι Ισραηλίτες, αν και προφανώς κατασκεύαζαν δικά τους λινά υφάσματα, εισήγαν κάποια ποσότητα λινών από την Αίγυπτο.—Παρ 7:16.
Τα λινά υφάσματα διέφεραν ως προς την ποιότητα, όπως υποδηλώνει το γεγονός ότι η Γραφή κάνει λόγο για «εκλεκτό λινό» και για «εκλεκτά υφάσματα». (Ιεζ 16:10· 27:16) Οι πλούσιοι, οι βασιλιάδες και οι άνθρωποι που κατείχαν υψηλές κυβερνητικές θέσεις φορούσαν λινά ανώτερης ποιότητας.
Όταν επιλέγετε ύφασμα για κέντημα είναι απαραίτητο πρώτα να έχετε επιλέξει το σχέδιο που θέλετε να κεντήσετε. Το είδος του κεντήματος όπως για παράδειγμα σταυροβελονιά, ριζοβελονιά, κοφτό θα επηρεάσει το λινό που θα επιλέξετε. Τα λινά υφάσματα διαφέρουν σε πυκνότητα, βαρύτητα και σταθερότητα.
Εάν ξεκινήσετε ένα κέντημα στο οποίο θα επενδύσετε πολύ χρόνο και χρήμα για να δημιουργήσετε ένα έργο τέχνης σίγουρα θα θέλατε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπως χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα καλής ποιότητας λινό ύφασμα.
Αν ψάχνετε καλό λινό ύφασμα για κέντημα, σε εμας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε επώνυμα λινά ευρωπαϊκής και ελληνικής προέλευσης.

Μοίρασε το στα Social Media

Scroll to Top
Ταμείο
  • No products in the cart.