Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΕΞΙΜΑΤΟΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΕΞΙΜΑΤΟΣ

Σήμερα το πλέξιμο για πολλούς είναι ένα hobby κυρίως για γυναίκες το οποίο μπορεί να γεμίσει δημιουργικά το χρόνο μας αλλά και να μας χαλαρώσει, αφού είναι γνωστό για την αγχολυτική του επίδραση.

Έτσι όμως ήταν τα πράγματα στα παλαιά χρόνια;

Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια το πότε ξεκίνησε το πλέξιμο μιας και έχουμε στη διάθεσή μας πολύ λίγα αρχαία πλεκτά. Οι κλωστές πλεξίματος και να νήματα φθείρονται με το χρόνο και αποσυντίθεται σχετικά γρήγορα.

Σήμερα θεωρείται ότι το πλέξιμο ξεκίνησε γύρω στο 200 μ.Χ. με μια τεχνική που ονομάζεται nalbinding και εφαρμοζόταν με μία βελόνα. Αν και το πλέξιμο χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνική το nalbinding θεωρείται ο πρόγονος του πλεξίματος.

Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια το πότε ξεκίνησε το πλέξιμο

Ένα ζευγάρι κάλτσες είναι το αρχαιότερο δείγμα πλεκτού που έχει ανακαλυφθεί. Χρονολογείται στο 1.000 μ.Χ. και έχει βρεθεί στην Αίγυπτο. Οι κάλτσες είναι βαμβακερές και πάνω τους είναι πλεγμένες προσευχές στα Αραβικά.

Ιστορία του πλεξίματος
Βαμβακερές κάλτσες που βρέθηκαν στην Αίγυπτο και ανήκουν την περίοδο μεταξύ 1000 - 1200 μ.Χ. Victorian & Albert Museum

Από την Αίγυπτο το πλέξιμο ταξίδεψε στην Ισπανία όπου θεωρούνταν είδος πολυτελείας, μιας και έχουν βρεθεί σε τάφους αριστοκρατών, εξαιρετικής ποιότητας πλεκτά όπως μαξιλαροθήκες, τσάντες και καλύμματα λειψάνων. Γενικά τα πλεκτά δεν ήταν ρουχισμός αλλά αντικείμενα διακοσμημένα με χρυσές κλωστές και υφάσματα από μετάξι.

Στη συνέχεια το πλέξιμο μεταφέρθηκε από την Ισπανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα καθιερώθηκε ως επαγγελματική ασχολία των ανδρών.

Κατά των 16ο αιώνα δημιουργήθηκαν συντεχνίες για να καλύψουν τη ζήτηση, ειδικά των ανδρικών πλεκτών καλτσών. Για να μπορέσει κάποιος να ασκήσει το επάγγελμα θα έπρεπε να περάσει από εξαετή εκπαίδευση.

Τελικά με την βιομηχανική επανάσταση τον 19ο αιώνα, οι μηχανές αντικατέστησαν τους ανθρώπους και κάλυπταν την μεγάλη ζήτηση για πλεκτά. Η ζήτηση για χειροποίητο πλεκτό μειώθηκε και το αποτέλεσμα ήταν το πλέξιμο να γίνει μια ενασχόληση των γυναικών, κυρίως των ανώτερων τάξεων.

Στη Ελλάδα, το πλέξιμο αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας των γυναικών, αφού κάλυπταν τις ανάγκες της οικογένειας για ρουχισμό. Η αγορά έτοιμων ενδυμάτων ήταν ιδιαίτερα ακριβή και πολλές οικογένειες κάλυπταν τις ανάγκες τους με τα πλεκτά που παρήγαγαν.

Κατά την δεκαετία του 80, το πλέξιμο γνώρισε παγκόσμια πτώση αν και στη χώρα μας, πολλές γιαγιάδες συνέχισαν να το εξασκούν κυρίως για να προσφέρουν δώρα και προικιά στα εγγόνια τους. Καθώς οι ρυθμοί της ζωής αυξάνονταν και το κόστος των έτοιμων ενδυμάτων έπεσε σημαντικά, το πλέξιμο παραγκωνίστηκε από τις νεότερες γενιές. 

Σήμερα το πλέξιμο γνωρίζει σημαντική αναβίωση, λόγω της αυξανόμενης αγάπης των ανθρώπων για παλαιότερες ασχολίες και αντικείμενα. Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι το πλέξιμο μπορεί να είναι μια δημιουργική έξοδος από την καθημερινότητα και να μειώσει το άγχος και το στρες.

Γυναίκες αλλά και όλο ένας αυξανόμενος αριθμός αντρών, έχει ξεκινήσει να δημιουργεί πλεκτά, αντλώντας ιδέες και τεχνικές από το διαδίκτυο.

Στα καταστήματα Hobby Lobby εκτός από το να βρείτε όλα τα υλικά που απαιτούνται για το πλέξιμο, μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν μαθήματα. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μπορείτε να μάθετε να δημιουργείτε τα δικά σας πλεκτά, που αποτελούν και μια πολύ καλή πρόταση δώρου σε αυτούς που αγαπάτε.

Εκτός από τις κλασικές δημιουργίες όπως κασκόλ, ζακέτες και πουλόβερ, μπορείτε να μάθετε να πλεκτές τσάντεςμαγιό και κοσμήματα.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις ώρες και τα καταστήματα που παραδίδονται τα μαθήματα.

Ελάτε σε ένα από τα καταστήματά μας και θα χαρούμε να σας μεταδώσουμε την αγάπη μας και την τεχνογνωσία μας για το πλέξιμο.

Δημοσιεύθηκε στις 2018-11-19 Νέα 477

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ευεργετικές ιδιότητες του πλεξίματος

Ίσως πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα του πλεξίματος είναι μόνο η παραγωγή μιας πλεκτής τσάντας ή ενός πουλόβερ αλλά δεν...

Νηματα Rowan

Τώρα και νήματα της Rowan στα καταστήματα HobbyLobby

QR code

Menu

Top
Σύγκριση 0